Case studies
Share the project

Science Complex – Campus MIL

  • Montréal, Québec
  • Université de Montréal

Located on the site of the former Outremont marshalling yard, the MIL Campus of the Université de Montréal provides urban revitalization of a fragmented industrial zone and restores links between various communities. As a result of significant planning, the Science Complex is strategically located to encourage dialogue between residents, businesses, and the student and scientific community. The state-of-the-art facility will help the university solidify its reputation as a scientific hub and attract the world’s top researchers.

The EBC team is proud to be part of such a large-scale project that is so important for UdeM.

2016 present

Virtual build before the physical build

  • The EBC team used Building Information Modeling (BIM) from the beginning of the design process, and will continue to use this innovative method at every stage of construction. BIM is a 3D model-based collaborative working method that changes the way people work on a construction project and builds new relationships between them. By using BIM to create a virtual representation of what needs to be built for the project, EBC was able to build, test, and analyze the Science Complex even before they broke ground.

Maximizing the BIM process

Thanks to BIM and the wide-ranging possibilities it offers, the EBC team is perfectly poised to effectively and tightly control work planning, manage quantities, and expertly coordinate all building components with its subcontractors. BIM-related tools help the team ensure a consistent flow of information among stakeholders. Good communication improves coordination between disciplines, minimizes changes, increases the productivity of each team, and gives them access to tools to optimize and analyze the overall cost of work. The MIL Campus Science Complex is the first project using BIM that was awarded through a traditional bidding process.

Complete a massive, forward-looking project

The approximately 60,000 m2 building consists of two separate wings linked together by the library. As central element of the project, it is surrounded by two landscaped courtyards and the agora, an ideal meeting point for users. The building will also have an underground parking lot with about 100 spaces.

The east wing will house the six-storey science pavilion, complete with teaching and research laboratories, professor and researcher offices, student cafés, an animal supply facility, and the administrative offices for the Chemistry, Physics, Biology, and Geography departments. The lobby will be a space where various activities can be organized.

The four-storey teaching pavilion in the west wing will house the library, classrooms, food services, several lecture halls, offices for the building and operations department, and a number of student spaces.

Challenges

  • Objective to build a LEED-NC Gold certified building
  • Complexity of building in an urban environment
  • Very tight schedule
  • Project location above a subway tunnel connecting the Outremont and Acadie metro stations on the blue line
  • Working near and over Canadian Pacific Railway tracks
  • Wide variety of types of research and teaching laboratories
  • Complex mechanical rooms and systems
  • Large number of chemical hoods
  • Several cleanrooms to be designed and built