Project
Share the project

University of Sherbrooke – Longueuil Campus

The new Longueuil Campus of the University of Sherbrooke houses two basals. The tower has 16 floors which spans a total area of 40,900 sq. m. EBC has been recognized for its work on the Atrium of Place Charles-Le Moyne in winning 2011 Honorable Mention Award from Canadian Institute of Steel Construction.

  • The Atrium access corridor to the Metro Longueuil-Université-de-Sherbrooke consists of a three-dimensional structure type steel space frame, which combines rigidity and lightness; 37 geothermal wells were implemented that generate savings in heating and air conditioning depending on the season.
  • A green roof on top of the basal is powered by rainwater recovery (reinforced concrete structure with strong overload such as : land, trees, drainage and irrigation systems).
  • Green oasis of 2,100 sq. metre plan enriched water, native vegetation and urban furniture, which is lined with pools for relaxation and reflection.
  • The new Longueuil Campus has 41 classrooms, 16 laboratories in nursing, computer science and music, 5 videoconference rooms, 3 study lounges, 38 meeting rooms and workrooms, a large multipurpose room.
  • All floors are supplied by a wireless network and multimedia systems.

Features

  • Activity Sector Institutional
  • Client University of Sherbrooke
  • Year 2007-2009
  • Value $96,900,000
  • Engineers Les Consultants S.M. inc. / Dessau
  • Architect Marosi Troy/Jodoin Lamarre Pratte / Labbé / arch.
  • Other Stakeholders CIMA+ (gestion de projet)
Place